O meserie cu risc crescut
O meserie care necesită lucrul la diferite înălţimi este doar pentru persoanele care au curaj, simţ de răspundere şi o bună mobilitate în mişcări. În plus, o certificare în domeniu şi o experienţă pe munte de minimum doi ani pot aduce un plus in momentul in care vrei sa te angajezi.
Alpinismul utilitar se desfăşoară la diferite intalimi, pe constucţii industriale sau civile, fapt pentru care se consideră una dintre cele mai periculoase activităţi, chiar şi pentru profesionişti, care-si pun vietile in pericol. În definitiv, este una dintre cele mai riscante meserii din lume, iar dacă nu sunt îndeplinite toate criteriile de siguranta cu stricteţe şi profesionalism, viaţa alpinistului atârnă la propriu de un fir de atat.
Asociaţia Profesională a Alpiniştilor Utilitari din România (APAUR) recomandă angajatorilor ca alpiniştii să îndeplinească câteva condiţii minime. Acestea includ: vârsta minimă de 18 ani şi maximă de 35 de ani, care se poate decala pana la 45, în urma avizului medical de specialitate, o stare de sănătate corespunzătoare, aptitutidini şi capacităţi neuropsihice verificate şi atestate în urma unui examen medical, cât şi o experienţă de mers şi de orientare pe munte de minimum doi ani.
In meseria de alpinist trebuie să ai o condiție fizică excelenta și o dexteritate impecabilă, astfel încât să poți escalada clădirile, acoperișurile și diferite alte structuri în construcție. Este un domeniu în care trebuie să fii în permanență atent, să ai curaj, dar și o oarecare doza de nebunie.
In meseria de alpinist ai nevoie de atestat, iar aceasta se face pe 3 nivele.
Cursurile trebuie urmate la o şcoală de specialitate, iar examinatorii, respectiv companiile abilitate trebuie atestate de Ministerul Muncii.
Calificările sunt clasificate pe trei niveluri, de la tehnician până la supervizor. O zi de curs costă aproximativ 150 de euro, în condiţiile în care nivelurile 1 şi 2 durează cinci zile, iar cel de-al treilea, două zile. La sfarsit participantul susţine un examen desfăşurat în trei părţi – scris, practic şi oral, fiind dat cu un examinator membru IRATA (Asociaţia Internaţională a Lucrărilor Industriale de Acces în Coardă.
Pe lângă o calificare de alpinist utilitar, angajatorii caută persoane care au specializări şi în alte domenii. Alte domenii care sunt la mare cautare, prin care se pot creea legaturi cu profesia de alpinism utilitar, sunt cele de constructor, sudor, lăcătuş, vopsitor sau electrician.
Pentru ca tot am adus vorba despre IRATA:
Obiectivul primar al folosirii metodelor de alpinism utilitar constă în planificarea, administrarea și desfășurarea activității cu un minimum de accidente, incidente și situații periculoase, astfel încât să garanteze un sistem sigur de lucru, cele mai bune filme online le vei avea la finalul de munca in aceasta meserie.
IRATA International deține proceduri de lucru în continua evoluție, pe care membrii trebuie să le urmeze și a căror respectare este monitorizată, astfel încât să fie implementat și păstrat un sistem de lucru in siguranta.
Ca și orice altă metoda de lucru la înălțime, alpinismul utilitar trebuie privit ca un sistem complet, în care planificarea, managementul, competența și echipamentul corespunzător trebuie văzute ca având o importanță egală, toate acestea ducand la lucru in siguranta deplina.
Codul de bune practici oferă recomandări și informații orientative cu privire la desfasurarea alpinismului utilitar:
- prezintă principiile fundamentale și mijloacele de control.
- reprezintă detalierea primei părți.
- reprezintă o lista de anexe, conținând îndrumări cu privire la practicile de lucru și informații legate de alte subiecte importante.
- conține trimiteri la legislația național.
- conține bibliografia, părțile trebuie citite ținându-se cont de legătura dintre ele.
ECHIPA DE ALPINISM UTILITAR
Echipa de alpinism utilitar trebuie formata din cel putin 2 operatori din care unul desemnat a fi sef de echipa, iar altul loctiitorul acestuia.
In conditiile de iarna, echipa poate fi formata din 4 operatori sa se deplaseze sau sa lucreze in grupe de cate doi, dar nu la distanta mai mare de limita vederii, fiind interzis lucrul individual.
Pregatirea si repartizarea operatorilor alpinisti trebuie facuta astfel ca fiecare operator sa fie apt sa se autosalveze sau sa-si salveze colegul in cazul unei situatii dificile. Fiecare echipa trebuie sa dispuna, de echipamente de rezerva, trusa de prim ajutor, echipamente de bivuac, alimente, apa de rezerva, etc., iar operatorii trebuie sa poarte echipament individual de protectie dar si cate un cont gratuit pentru o relaxare mai buna la final de o zi de munca obositoare pe filmeseriale.
Toate procesele de munca si activitatile de alpinism utilitar presupun documentarea si analiza asupra planurilori, schitelor sau pericolelor care exista sau pot aparea la locul de munca respective. Urmatorii pasi ii reprezinta proiectarea procesului de munca, pregatirea tehnica, fizica si psihica, pregatirea materiala prin asigurarea echipamentelor de lucru necesare care trebuiesc inspectate inainte de fiecare utilizare.
CONDITIILE DE MEDIU:
Acestea sunt un factor ce trebuie luat in calcul, deoarece o activitate de alpinism utilitar nu poate avea loc in urmatoarele conditii de mediu: la temperaturi sub 0 si peste 35 grade,la expunerea indelungata la raze solare, la vant de peste 10m/s, in caz de umiditate de peste 80%, pe timp de noapte unde vizibilitatea este redusa, in vreme cu ceata sau viscol pe timp de ploaie sau ninsoare sau al averselor insotite de descarcari electrice.
Cati bani castiga un alpinist utilitar:
Primul lucru pe care trebuie să-l cunoști despre domeniul alpinismului utilitar este că există o varietate de posturi disponibile, dat fiind faptul că există numeroase firme de construcții, de administrare a unor clădiri sau complexe rezidențiale, dar și clienți privați care au nevoie de forță de muncă. Și cum piața imobiliarelor este într-o continuă expansiune partea buna este ca iti poti gasi un job pe placul tau mult mai bine decat daca ai face porno pe internet.
Ca alpinist utilitar vei face bani lucrând în cadrul unei firme de profil, care ofera pentru o persoană aflată la început de drum, undeva la 2.500 – 3.000 de lei. Dacă îți faci treaba așa cum trebuie și acumulezi experiență poti sari de 4.000 de lei in Romania sau dublu chiar triplu in afara!
De asemenea, dacă vrei să îți rotunjești veniturile, mai poți căuta și mici proiecte pe cont propriu (de exemplu, repararea unei fațade sau curățarea zăpezii de pe un acoperiș). De acestea te poți ocupa în timpul liber.
Principalele responsabilități ale unui alpinist utilitar:
Dacă îți surâde ideea de a lucra la înălțime, ca alpinist utilitar, trebuie să știi că fișa postului include o serie de sarcini și activități de care trebuie să te ocupi cu maximă atenție, atât pentru siguranța ta, cât și pentru cea a celor din jur.
Realizarea unor lucrări de construcții și reparații la înălțime clădirilor și construcțiilor (zugrăveli, izolații termice, montajul unor casete luminoase pentru diferite firme etc.)
- Spălarea ferestrelor și a fațadelor din sticlă.
- Curățarea jgheaburilor și a acoperișurilor de gheață și zăpadă.
- Toaletarea arborilor din spațiile publice.
- Montarea unor afișe, panouri și bannere de publicitate la inaltime.
- Misiuni de salvare la mare inaltime.
- Folosirea cu atenție a uneltelor de lucru.
- Respectarea programului de lucru stabilit și a normelor de securitate și de protecți.
- Respectarea indicațiilor primite din partea șefului de echipă.
Lucruri mai puțin cunoscute despre meseria de alpinist utilitar:
Dacă te gândești să te angajezi ca alpinist utilitar sunt câteva detalii despre care nu se discută foarte des, dar pe care ar fi bine să le iei în considerare pentru a face alegerea potrivită.
Chiar dacă nu ai nevoie de studii pentru a lucra în alpinismul utilitar, ți-ar fi util să urmezi și un curs de formare profesională și să ai la mână și un atestat sau o certificare. Pe lângă faptul că un astfel de act va avea o anumită greutate în ochii angajatorilor, îți va fi mult mai ușor să te familiarizezi cu domeniul și să deprinzi tehnicile.
Nu accepta să lucrezi fără contract. Munca la negru este în continuare un fenomen răspândit, în special în industria construcțiilor, însă trebuie evitat de fiecare data. Oricât de avantajoasă ți se pare oferta de lucru, nu face nimic fără să semnezi și un contract în prealabil pentru că altfel munca ta nu va fi înregistrată nicăieri, nu te vei putea baza pe salariu și nici nu vei beneficia de drepturile depline ale angajaților legali si mai ales in cazul uniei accidentari!
Asigură-te că respecți toate normele de siguranță. Sănătatea ta fizică trebuie să fie pe primul plan, motiv pentru care este important ca, înainte de a trece la treabă, să verifici cu cea mai mare atentie posibila echipamentele si in cazul in care aceastea sunt uzate sa refuzi categoric lucrarea, pana la remedierea sau inlocuirea echipamentelor.
Pregătește-te pentru eventualele deplasări. Dacă vei lucra ca alpinist utilitar, de multe ori va trebui să mergi acolo unde esti chemat, asta inseamna ca de multe ori vei fi departe de familie.
Este important să cunoști minimum o limbă străină, măcar la nivel conversațional. În străinătate sunt numeroase oportunități de lucru pentru alpiniștii utilitari, iar dacă ști engleza sau limba tarii respectieve, o sa fie in avantajul tau.
În concluzie, dacă ideea de a lucra ca alpinist utilitar îți sună bine, ai curajul si forta necesare iti uram multa bafta!